Granturile PNRR de max. 100.000 EUR pentru digitalizarea IMM: Semnarea contractelor s-a amânat. Stadiul actual al programului

Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene (MIPE) a prezentat, miercuri, la solicitarea StartupCafe.ro, stadiul actual al procesului de evaluare a celor 7.188 de cereri de finanțare depuse de firmele românești pentru granturile PNRR de câte 20.000-100.000 de euro din Programul pentru Digitalizarea IMM, perioada de semnare a contractelor de finanțare fiind amânată, la acest moment, comparativ cu calendarul de la deschiderea finanțării.

În februarie 2023, când s-a deschis apelul de proiecte, cu un buget de 347,5 milioane de euro, MIPE a estimat că perioada de semnare a contractelor urma să fie 15.09.2023 – 15.11.2023. Acum, însă, noua perioadă estimată pentru etapa de contractare este 27.10.2023 – 29.03.2024, după cum a precizat ministerul pentru StartupCafe.ro.

Practic, semnarea primelor contracte de finanțare cu viitorii beneficiari s-a amânat cu aproape o lună și jumătate, iar semnarea ultimelor contracte de finanțare s-a amânat cu circa 4 luni și jumătate.

La momentul actual, MIPE a finalizat evaluare tehnică și financiară (ETF) pentru toate cele 7.188 de cereri de finanțare depuse de IMM-uri, iar acum proiectele sunt în etapa de verificare a conformității administrative și a eligibilității (CAE).

În cadrul etapei curente de verificare, firmelor li se cer în principal două tipuri de clarificări:

  1. pentru aspecte care privesc elemente de buget,
  2. cu referire la criteriile DESI (Digital Economy and Society Index – indicele economiei și societății digitale).

Reamintim că, după amânări succesive, MIPE a deschis apelul de proiecte din Programul pentru Digitalizarea IMM, din cadrul Planului Național de Redresare și Reziliență (PNRR), în perioada 15 februarie, ora 10.00 – 30 iunie 2023, ora 24. Au fost depuse 7.188 de proiecte pe platforma PNRR, iar ministerul vrea să acorde granturi de câte 20.000-100.000 de euro fiecare către un număr total de 5.384 de firme din România, pentru a-și digitaliza activitățile, din bugetul de 347,5 milioane de euro.

Redăm integral informarea transmis de MIPE publicației StartupCafe.ro privind Programul pentru Digitalizarea IMM:

  • În prezent apelul de proiecte „Digitalizarea IMM-urilor – Grant de până la 100.000 euro pe întreprindere care să sprijine IMM-urile în adoptarea tehnologiilor digitale”, derulat de MIPE în cadrul PNRR, se află în etapa de evaluare a cererilor de finanțare depuse de solicitanți.
  • Etapa de evaluare tehnică și financiară (ETF) a fost finalizată pentru toate cele 7.188 de cereri de finanțare, proiectele aflându-se în prezent în etapa de verificare a conformității administrative și a eligibilității (CAE). Pentru a avea un rezultat acurat al evaluării, sunt solicitate clarificări aplicanților atât pentru aspecte care privesc elemente de buget cât și cu referire la criteriile DESI (Digital Economy and Society Index – indicele economiei și societății digitale).
  • Ulterior finalizării etapei de verificare a conformității administrative și a eligibilității (CAE), în mod etapizat, solicitanții vor fi notificați asupra rezultatului verificării.
  • Cererile de finanțare vor fi selectate pentru finanțare în funcție de ordinea punctajului descrescător obținut pe baza criteriilor de punctare prezentate la Secțiunea 7.3 din Ghidul specific și în limita bugetului aprobat.
  • Ulterior finalizării etapei de evaluare și selecție a proiectelor, va fi inițiată etapa de contractare conform procedurii stabilite la Secțiunea 7.6 Contractarea proiectelor din Ghidul specific.
  • Contractele de finanțare vor fi semnate etapizat, iar MIPE depune toate eforturile pentru îndeplinirea cu succes a Țintei 263 din PNRR, țintă ce prevede semnarea a 5.384 contracte de finanțare cu întreprinderile care permit adoptarea de tehnologii/soluții digitale.
  • În ceea ce privește calendarul orientativ privind apelul de proiecte prevăzut la Secțiunea 3.2 din Ghidul specific, noua perioadă estimată pentru etapa de contractare este 27.10.2023 – 29.03.2024.
  • Calendarul actualizat privind etapa de contractare a proiectelor a fost publicat pe site-ul MIPE, în secțiunea Anunțuri PNRR, https://mfe.gov.ro/category/anunturi-pnrr/. Menționăm că în această secțiune sunt publicate periodic actualizări referitoare la apelul de proiecte „Digitalizarea IMM-urilor Grant de până la 100.000 euro pe întreprindere care să sprijine IMM-urile în adoptarea tehnologiilor digitale”.

Sursa – StartUpCafe

Author

RA Consulting

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *